budaorsi_dolomitok

logo    ttt
Budaörsi Dolomitok "huszonnégyökrös"/"tűzkő"/ "hegyfok"


A következő rendezés időpontja: 2019.05.12.

2019-Es kiírás:
Előnevezés: Az előnevezési határidő: 2019. május 9. Kérjük a nevezési díjat úgy átutalni, hogy az nevezési határidő végéig, azaz 2019. május 9-ig megérkezzen. Előnevezek
*A kiírásban feltüntetett nevezési díjak csak előnevezés esetén érvényesek! Helyszíni nevezésnél +500Ft-ot számítunk fel, kérjünk nevezz elő! Az előnevezés csak a nevezési díj átutalásával válik érvényessé!
Rendezők: Molnár Zsolt (70/596-7776) és Köck Roland (70/575-3978)
Rajt / Cél: Budaörs, Tűzoltó Szertár Kávézó (Budaörs, Templom tér 1.)
Koordináták: Deg formátum: 47.461734°, 18.963255°.

 

Az ellenőrzőpontok 6 km/h átlagsebességre nyitnak!
Térkép az útvonalakról (tipp: a jobb felső sarokból használd a "hu: Topo (turistautak)" réteget)

Budaörsi Dolomitok "huszonnégyökrös"
Táv: 22,4 km / Szintemelkedés: 768 m
Szintidő: 6,5 óra
Indítás: 7:00-9:00
Nevezési díj: 1500 Ft*
Útvonal: Budaörs, Tűzoltó Szertár Kávézó → Kő-hegyi kápolna → Mária-völgy (pihenő) → Törökugrató → Huszonnégyökrös-hegy → Sorompó (S / S+ elágazás) →  Vitorlázó-emlékmű → Csillebérc (sárga körsétaút) → Rupp-hegy → Tűzkő-hegyi parkerdő → Nap-hegyi parkerdő (esőház) → Budaörs, Tűzoltó Szertár Kávézó.
track (*.gpx)

Budaörsi Dolomitok "tűzkő"
Táv: 14,0 km / Szintemelkedés: 525 m
Szintidő: 5 óra
Indítás: 8:00-10:00
Nevezési díj: 1400 Ft*
Útvonal: Budaörs, Tűzoltó Szertár Kávézó → Kő-hegyi kápolna → Mária-völgy (pihenő) → Vitorlázó-emlékmű → Csillebérc (sárga körsétaút) → Rupp-hegy → Tűzkő-hegyi parkerdő → Nap-hegyi parkerdő (esőház) → Budaörs, Tűzoltó Szertár Kávézó.
track (*.gpx)

Budaörsi Dolomitok "hegyfok"
Táv: 8,4 km / Szintemelkedés: 366 m
Szintidő: 3,5 óra
Indítás: 8:00-12:00
Nevezési díj: 1200 Ft*
Útvonal: Budaörs, Tűzoltó Szertár Kávézó → Kő-hegyi kápolna → Mária-völgy (pihenő) → Vitorlázó-emlékmű → Budaörs, Tűzoltó Szertár Kávézó.
track (*.gpx)


Látnivalók és érdekes helyek:


Kő-hegy
Mindhárom táv érinti
Gazdag élövilágú, természetes sziklakert. A meredek oldalakon dolomitsziklagyepek, sziklafüves lejtösztyeppék diszlenek, a hegyek lábát fedő lösz-takarót pusztagyepek borítják. A hegyen helyreállították az 1856-ban Wendler Ferenc által építtetett, évtizedekig romosán álló kápolnát. A tehetős budaörsi gazda a hegyi kápolna mellett barlanglakást vágatott a sziklába, ahol 1878-tól haláláig remeteként élt. Újra felszentelték az 1945 után, a budaörsi németek kitelepítése idején a hatalmas sziklagörgetegröl ledöntött vaskeresztet is (emléktábla).

Csíki-hegyek / Törökugrató Csak a 23-as táv érinti
A Csiki-hegyek, Csikidűlő elnevezések a Törökugratótól nyugatra fekvő, a török hódoltság alatt elnéptelenedett Csík falura emlékeztetnek. A XVIII. sz.-tól (szőlőbirtokként) már csak a Csiki-puszta tájnév volt ismert. A Budakeszi-árok völgyének oldalában, a Mészáros út mellett állt Csíki-csárdában folytatták le 1921 őszén a IV. Károly (1887-1922) trónralépését megakadályozó, budaörsi csatát lezáró tárgyalásokat. A hegynyeregben (buszmegálló), a főút mellett álló, zárva tartó büféépület csak nevében azonos a régi csárdával. Az északi oldalán zord sziklafallal (egykori mászóhely) leszakadó, különálló sasbérc, a Törökugrató elnevezésének eredetére több magyarázat is fellelhető:
- Budavár visszafoglalása után egy török parancsnok - felettesei megtorlásától tartva - levetette magát („leugrott") a hegy szikláiról,
- török hadifoglyok letaszítása („leugratása").

Huszonnégyökrös-hegy Csak a 23-as táv érinti
A tisztásain árvalányhajas, feketefenyőkkel ékesített, gyepes-sziklaletöréses Huszonnégyökrös-hegy a Csíki-hegyek hullámzó vonulatának legnyugatibb, három oldalról is merészen felszökő magaslata. Elnevezésére két monda ad magyarázatot: az egyik szerint
- a törökök ágyúikat 24 ökörrel vontatták fel a hegyre,
- egy kövér mészáros 24 ökörbe fogadott, hogy Csíki-pusztáról megállás nélkül felszalad a csúcsra. Meg is nyerte a fogadást, de amint a tetőre érkezett, halva rogyott össze.
A sziklakoronás kúpról gyönyörü kilátás nyílik. A hegy délnyugati lába közelében épült bevásárlóközpontok, ipari parkok, autóutak éles kontrasztot képeznek a vadregényes csúcs környezetével. Északnyugat felé lenézve a II. világháborús német-magyar katonai temető (emlékpark) sírkövei sorakoznak. Az északi meredély tövében húzódik az a lőtér, amely hosszú évtizedek óta kizárja a természetjárásból a környéket...

Farkas-hegy / Budaörsi-kopárok Mindhárom táv érinti
Az ún. Budaörsi-kopárok gyönyörű vidéke, májusban mutatja legfelejthetetlenebb képét, amikor a déli oldalak üdezöld füvében árvalányhajat fésül a szél. A dolomithegyek meredek gerincein kis távolságban is jelentősen eltérő mikroklímájú zúgok alakultak ki az élővilág számára. Ennek köszönhetően a mainál hidegebb, ill. melegebb időszakok maradványfajai is fennmaradtak e tájon, több bennszülött faj társaságában, amelyek főleg a növények, a helyhez kötött életmódú rovarok, pókok, és a hüllők közül kerülnek ki. A tetőről (Vitorlázó-emlékmű) szép kilátás nyílik. A Farkas-hegy - Kies-völgy térségében 1929-ben létesített vitorlázórepülö-térre már csak az emlékmű (vitorlázó-szárny), egy hangármaradvány és a Szekrényes-hegyen lévő építmények emlékeztetnek.

Piktortégla-üregek
Csak a 23-as és 15-ös táv érinti. A Vitorlázó-emlékmű után a piros kereszt jelzésen, a piros leválástól 45 métert haladva, az úttól balra
Az 1920-as évekig a szobafestők alapanyagául szolgáló fehéragyagfejtők, megmaradt tárna bejáratai ezek. A környéken található még néhány hasonló.